Recenze: Pravda o cukru – Jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života

V knize Pravda o cukru nám autorka Jessie Inchauspé osvětluje, jakou úlohu plní krevní cukr v našem životě, a představuje způsob, jak v těle jeho hladinu vyrovnat. Jedná se o praktického průvodce světem cukru zahrnující jednoduché tipy, které mohou příznivě ovlivnit vaše fyzické i duševní zdraví. Může vám pomoci cítit se lépe, snížit chutě na nezdravé potraviny a stabilizovat hormony.
„Jídlo je nejen lahodné, ale zároveň je pro nás životně důležité. Ovšem čas od času pro nás bez našeho vědomí může mít nečekané následky. Takže teď přejdeme k náročnějším otázkám. Víte, jak moc vám zanese cévy a kolik vrásek se vám prohloubí v obličeji? Stručně řečeno – víte vůbec, co jídlo, které jste si dali, dělá s vaším tělem a myslí? Řada lidí o tom nemá ani tušení. Mezi ně jsem patřila i já, dokud jsem nezačala zkoumat molekulu s názvem glukóza.“ (Inchauspé, 2023, str. 11)
Tento úryvek se nalézá hned v úvodu knížky Pravda o cukru. Jak se v něm uvádí, glukóza je jen malá molekula, jejíž dopad na zdraví však může být obrovský. U valné většiny lidí se v těle vyskytuje příliš velké množství glukózy, přičemž dotyční o tom často nemají ani zdání.
Vysoká hladina glukózy se přitom může projevovat různými zdravotními problémy, například únavou, neplodností nebo akné, a později vést k vážnějším stavům. Autorka o nich pojednává a zároveň představuje 10 triků, jak hladinu glukózy regulovat, a to bez držení diety nebo zřeknutí se oblíbených potravin.
Autorkou knihy Pravda o cukru je Jessie Inchauspé, francouzská biochemička, která tento obor vystudovala na Georgetown University a bakalářský titul v oboru matematiky pak získala na King’s College. Je velmi populární na sociálních sítích, kde prostřednictvím instagramového účtu GlucoseGoddess seznamuje lidi s tím, jak mohou změnit své stravovací návyky.
Kniha Pravda o cukru je nabitá informacemi podloženými nejnovějšími vědeckými poznatky a radami, které mohou přispět ke zlepšení různých oblastí zdraví, od spánku po tělesnou hmotnost. Dílo je rozčleněno do 3 částí, přičemž první z nich je úvodem do tématu a představuje základní pojmy s ním související. V druhé se popisují škodlivé účinky glukózy a třetí kapitola se zaměřuje na snížení výkyvů hladiny krevního cukru.
Text doplňují příklady ze skutečného života, názorné grafy a obrázky, které slouží k objasnění některých pojmů. Dále zde naleznete také interaktivní pracovní sešit a řadu receptů v souladu s tímto přístupem. Ceníme, že ačkoli jde o dílo seznamující čtenáře s vědeckými poznatky, je napsáno poutavou a srozumitelnou formou. Na druhou stranu někdo by knize mohl vytknout, že jisté informace se na různých jejích místech několikrát opakují.
Téma se zpracovává holistickým přístupem a v souvislosti s krevním cukrem se dotýká kromě výživy i spánku, cvičení, vyrovnání se se stresem či monitorování krevního cukru. V knížce Pravda o cukru se mimo jiné dočtete, jaký význam má při konzumaci dodržovat konkrétní pořadí potravin, jaká moc se připisuje jablečnému octu nebo proč je důležité si krátce po jídle zacvičit.
- Název: Pravda o cukru – Jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života
- Autor: Jessie Inchauspé
- Překlad: Jana Kordíková
- Nakladatelství: Jota
- Místo vydání: Brno
- Rok vydání: 2023
- Počet stran: 318
- ISBN: 978–80–7689–160–9