Kurděje jsou onemocnění z nedostatku vitaminu C. V minulosti se týkaly hlavně námořníků na dlouhých plavbách

Nemoc zvaná kurděje, jiným názvem skorbut, je projevem výrazného deficitu vitaminu C. Ten se kromě jiného podílí na tvorbě kolagenu, který je základní stavební hmotou pojivové tkáně. Ta je součástí kostí, kloubů, cév i orgánů. Byť jsou dnes kurděje vzácné, v minulosti šlo o obávané onemocnění.
Kyselina askorbová, známá hlavně jako vitamin C, je důležitým mikronutrientem. Jeho příjem je zásadní pro správný vývoj a zdraví kostí, zubů, kůže, krevních cév a dásní. Také působí jako antioxidant, brání buněčnému poškození vychytáváním volných radikálů. Vitamin C také podporuje vstřebávání železa, imunitní pochody a hraje roli v hojení popálenin.
Dnes už jsou kurděje vzácné
Ačkoliv se názory mnohých odborníků na doporučenou denní dávku vitaminu C liší, většinou se udává, že by dospělý člověk měl přijmout denně okolo 100 mg kyseliny askorbové. Dobrým zdrojem jsou pak především:
- citrusové plody,
- paprika,
- jahody,
- černý rybíz,
- brokolice,
- růžičková kapusta,
- brambory,
- kiwi,
- papája,
- další ovoce a zelenina.
V rámci nedostatku vitaminu C se rozlišuje deficit mírný (hypovitaminóza) a vážný (avitaminóza – kurděje). První jmenovaný je relativně běžný, obzvlášť v chudších zemích, ale opravdový skorbut je dnes už vzácný. Aby se rozvinul, museli byste mít nedostatek kyseliny askorbové po dobu několika měsíců.
Léčba obvykle zabírá do 48 hodin
Mezi prvotní příznaky kurdějí patří celková únava, podrážděnost a bolesti kloubů. mezi další symptomy patří:
- otoky a krvácení dásní,
- později vypadávání zubů,
- zhoršené hojení ran,
- epistaxe (krvácení z nosu),
- anémie,
- krvácení pod kůži,
- snadná tvorba modřin,
- otoky nohou.
Onemocnění se v minulosti diagnostikovalo klinicky, dnes je možné hladinu vitaminu C zjistit laboratorně. Léčba je poměrně jednoduchá a spočívá ve zvýšení příjmu kyseliny askorbové. Lépe oproti suplementům funguje ovoce a zelenina. Po zvýšení přísunu vitaminu C se příznaky zlepšují většinou do 24 nebo 48 hodin.
Ještě přidáme zajímavost na závěr. Kurděje se v minulosti vyskytovaly hlavně u námořníků na dlouhých zaoceánských plavbách. Potom, co se objasnila příčina onemocnění, jedli pravidelně kysané zelí, které obsahuje vitamin C a bylo možné ho bez problémů skladovat na palubě lodí.