Salmonelóza je relativně časté průjmové onemocnění. Specifickou léčbu většinou nevyžaduje

Pojem salmonelóza zná téměř každý. Jedná se o bakteriální onemocnění, které postihuje trávicí trakt. Většinou si s chorobou tělo poradí samo a krom doplňování tekutin a minerálů a další podpůrné léčby není potřeba nic víc. V některých případech může být ale nutná i hospitalizace.
Původci onemocnění jsou různé druhy bakterií rodu Salmonella. Nejčastěji se jedná o sérotypy Salmonella enteritidis a S. typhimurium. Zdrojem nákazy jsou většinou potraviny. Nejčastěji se jedná o vejce a drůbeží maso, dále vepřové, jídlo určené k okamžité spotřebě (salátová zelenina, domácí pokrmy z vajec) a importované potraviny, kdy jsou důležité hlavně podmínky skladování. Větší riziko nákazy je v letních měsících, kdy se bakterii lépe množí.
Inkubační doba a průběh nemoci
Inkubační doba je 12–36 hodin v závislosti na infekční dávce, virulenci daného sérotypu a také imunitním stavu hostitele. Někdy může salmonelóza probíhat zcela asymptomaticky. Co se týče příznaků, tak mezi ty typické patří:
- průjem s možnou příměsí krve,
- bolesti břicha,
- horečka,
- nevolnost,
- zvracení,
- zimnice,
- bolesti hlavy,
- únava,
- snížená hydratace.
Při standardním průběhu je právě úroveň hydratace to, kvůli čemu může být nutná hospitalizace a lékařský zákrok. Obzvláště náchylné jsou na dehydrataci malé děti a senioři. Mezi příznaky dehydratace patří například:
- suché rty a jazyk,
- únava,
- tmavá moč a nižší frekvence močení,
- zvýšená tepová frekvence,
- zapadlé oči.
Onemocnění běžně trvá okolo jednoho týdne. Kromě standardní gastrointestinální formy salmonelózy existují i vzácnější – systémové infekce. Jedná se hlavně o salmonelovou sepsi, meningitidu nebo osteomyelitidu. Tyto varianty mohou být smrtelné. Salmonelóza se diagnostikuje kultivací výtěru z konečníku.
Potížím lze předejít správnou prevencí
Co se týče léčby salmonelózy, většinou postačí dostatečný pitný režim, protiprůjmová dieta a případně antipyretika při horečkách nebo spasmolytika při bolestech břicha. Hospitalizace je nutná při dehydrataci. Antibiotika se na střevní formu běžně neindikují. Vhodná jsou také probiotika.
Důležitá je prevence salmonelózy a dalších alimentárních nákaz. Platí, že je vhodné se stravovat pouze v důvěryhodných restauracích a nakupovat potraviny u ověřených zdrojů.
Dodržujte zásady správného skladování a přípravy pokrmů – dejte si hlavně pozor, ať nekontaminujete jiné potraviny syrovým masem či vejci. Nekonzumujte nepasterizované potraviny a pijte pouze prověřeně pitnou vodu. Vhodné může být také dlouhodobé užívání probiotik.
- Témata
- Trávicí potíže