Botulismus je otrava botulotoxinem. Způsobuje ochrnutí a při postižení dýchacích svalů smrt

Botulismus je onemocnění způsobené bakterií Clostridium botulinum, respektive jejím toxinem, známém pod názvem botulotoxin. Jedná se o potenciálně fatální stav, neboť při něm dochází k ochrnutí svalů včetně těch dýchacích.
Clostridium botulinum je anaerobní bakterie, tedy taková, která nemá ráda kyslík. Proto se mohou množit například ve starých prošlých konzervách či v nesprávně zakonzervovaných potravinách. Také se vyskytují v nedokonale tepelně upravených výrobcích, například uzeninách. Botulotoxinu, což je produkt bakterie Clostridium botulinum, se také proto někdy říká klobásový jed.
Nakazit se mohou i kojenci
Potraviny, které obsahují botulotoxin, nijak nemění chuť či vůni daného výrobku, což ztěžuje identifikaci nebezpečných pokrmů. Krom potravinové formy existuje i botulismus kojenců. Ten je charakteristický tím, že dojde k pozření spór Clostridium botulinum, které produkují botulotoxin přímo ve střevě dětí. Jejich množení je možné díky nezralému střevnímu mikrobiomu těch nejmenších. Zdroj ale bývá nejasný. Bakterie mohou také infikovat ránu a produkovat toxin přímo v krvi.
Inkubační doba botulismu je poměrně krátká, většinou se jedná o 6 až 72 hodin. Onemocnění začíná nevolností, zvracením, průjmem, suchostí sliznic a intenzivním pocením. Postupně se objevují nervové poruchy. Patří mezi ně například:
- dvojité vidění,
- rozšíření zorniček,
- porucha polykání,
- ztráta hlasu,
- poruchy artikulace,
- ptóza,
- ochrnutí svalů ve směru od hlavy dolů.
Uvedené příznaky jsou výsledkem blokády přenosu vzruchu na nervosvalové ploténce botulotoxinem. Nemocný nemá horečku ani zvýšenou teplotu a senzitivita není změněna.
Nemoc může být fatální
Botulismus se diagnostikuje na základě klinického obrazu, epidemiologických souvislostí (ti, co měli stejnou potravu mají obdobné potíže) a detekcí botulotoxinu ve zbytcích potravy. Lze také prokázat přímo Clostridium botulinum, a to kultivací na speciálních půdách. V rámci diferenciální diagnostiky je také vhodné provést CT mozku, EMG nebo lumbální punkci.
Botulismus se léčí podáním antitoxinu. Mnoho pacientů vyžaduje také intenzivní péči, neboť ochablé dýchací svaly nezajistí dostatečné dýchání, takže se nemocný bez pomoci může snadno udusit. Po prodělaném botulismu následuje několikaměsíční rekonvalescence.
Důležitá je především prevence. Nejezte prošlé, vypouklé nebo poškozené konzervy, vyhýbejte se podezřelým klobásám či jiným uzeninám. U dětí je možným zdroje bakterie Clostridium botulinum med, proto se nedoporučuje jej mladším 1 roku vůbec podávat.
Odborné články
Přečtěte si odborné texty a studie, které rozšiřují informace v tomto článku:
- Kojenecký botulismus - med jako rizikový faktor - Michaela Špačková, Zdenka Manďáková
- Botulism foodborne disease: A review - V.M. Gaware, K.B. Kotade, Ramdas Dolas, K.B. Dhamak
- Clinical Guidelines for Diagnosis and Treatment of Botulism, 2021 - Agam K. Rao, MD; Jeremy Sobel, MD; Kevin Chatham-Stephens, MD; Carolina Luquez, PhD